Suszone znaczy zdrowsze
Sproszkowany kalafior, kapusta w płatkach, pietruszka korzeń grys – choć brzmi to nieco dziwnie – to po prostu suszone warzywa. Są bardzo zdrowe i mają szerokie zastosowanie w każdej kuchni. Idealnie sprawdzą się do przygotowywania zup i innych potraw. Zachowują dużo więcej wartości odżywczych niż podczas mrożenia.
Zupa z proszku?
Zupa w proszku brzmi zdecydowanie bardzo chemicznie. Przyzwyczailiśmy się, że te szybkie dania to masa sztucznych dodatków i wzmacniaczy smaku, które nie mają żadnych wartości odżywczych i szkodzą zdrowiu. Zupa w takim wydaniu rzeczywiście nie jest dobrym wyborem. Całkiem smaczną potrawę można jednak przygotować z suszonego kalafiora lub brokuła. Na pewno wpłynie to na smak, zapach, barwę oraz konsystencję zupy przygotowywanej w domu. Suszone warzywa to naturalne wzmacniacze smaku i zapachu. Po co więc korzystać z niezdrowych dodatków? Prawie każde warzywo w ten naturalny sposób przetworzone możemy kupić w wielu sklepach.
Suszone pomidory
Suszone pomidory to niezwykły dodatek do bardzo wielu dań. Są niezwykle wyraziste w smaku i wystarczy ich naprawdę niewiele, by potrawa zyskała na jakości. Są bardzo bogate w wartości odżywcze. Zawierają między innymi wapń, żelazo, magnez, potas oraz niezastąpiony błonnik. Dojrzałe owoce suszone są zazwyczaj w całości, a przechowuje się je w słoiku w zalewie oliwnej. Ususzone pomidory sproszkowane lub rozdrobnione są również dodatkiem to naturalnych jarzynek przygotowywanych z różnych rodzajów suszonych warzyw. Taki naturalny dodatek do każdego dania jest niezastąpiony w kuchni.
Miks z suszonych warzyw
Miksy, których podstawą są przede wszystkim suszone warzywa, mogą również zawierać dodatki w postaci suszonych ziół. Koperek, lubczyk, natka selera lub pietruszki, czosnek niedźwiedzi – to wystarczy, by potrawy zyskały jeszcze bardziej na smaku i aromacie. Takie mieszanki podkreślają również barwę dania. To najprostszy sposób, by nasz rosół był wyrazisty pod każdym względem. Wszystkie warzywa suszone są za pomocą nowoczesnych technologii, które mają wpływ na ich kolor, chrupkość, długość i jakość przechowywania. Są niezastąpione szczególnie w okresie zimowym jako źródło naturalnych witamin i minerałów oraz przez cały rok jako zdrowy dodatek w naszej kuchni.
Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami z firmy Suszarnicza Spółka OGRODNIK S.A..