Konfitura z mali czyli zdrowie na talerzu
Konfitury z malin większość z nas zna od wczesnego dzieciństwa. Raczyły nimi babcie i mamy, gdy sezon na świeże maliny mijał. Gdy kończą się świeże owoce, można skorzystać z ich formy mrożonej, konfitur i soków, przecierów. Gorąca herbata z malinami to antidotum na stany jesiennych i zimowych przeziębień oraz spadku odporności. Te niepozorna owoce, jak i przetwory z nich uzyskane, to prawdziwa bomba witaminowa i zdrowie na talerzu.
Konfitura z malin – dlaczego tak popularna
Maliny rwane prosto z krzaczka są aromatyczną, przepyszną i zdrową przekąską. Sporządzone z nich konfitury nie tracą na smaku i wartościach odżywczych. Jeśli zostaną wykonane bez ogromnej ilości cukru i krótko smażone – to prawdziwy lek na talerzu. Konfitury z malin można podać dziecku w okresie jesienno- zimowym, aby wzmocnić jego odporność i zapobiec infekcjom. Wielu Polakom z zimą kojarzy się gorąca herbata, która słodzi konfitura z malin. Co takiego kryją w sobie maliny, że mogą zastąpić garść tabletek? Owoce są bogate w:
– witaminy A, B1, B2, B3 i C,
– błonnik,
– polifenole,
– pierwiastki: wapń, magnez, miedź, potas, cynk, mangan, żelazo, selen,
– olejek eteryczny,
– pektyny i inne wartościowe składniki.Konfitury z malin to samo zdrowie na talerzu. Niewielu nie skusi się na śniadanie z kanapka z pyszną konfiturą z malin . Świeże i mrożone maliny można jeść obecnie cały rok jako dodatek do wielu deserów i wypieków. Wspaniałe są lody z konfiturami z malin.
Skąd zainteresowanie malinami
Maliny hodowane są w Polsce od kilkuset lat. Choć występują na całym świecie, często Polacy uważają je za rodzimy owoc. Pierwsze większe plantacje malin pojawiły się w Polsce w przyklasztornych ogrodach już w średniowieczu. Ponieważ zakonnicy słynęli z wiedzy umiejętności uzdrawiania – to właśnie w klasztorach odkryto zbawienny wpływ malin i przetworów z nich na zdrowie człowieka. Maliny we wszelkich postaciach podawane były jako lek na infekcje, aby wzmocnić system immunologiczny organizmu. Pomagają zwalczyć już istniejące przeziębienia, działają przeciwzapalnie. Współcześnie Polacy zażywają zbyt wiele sztucznie stworzonych suplementów, zamiast wracać do naturalnych leków, które rosną na wyciągniecie ręki. Warto więc przypominać, aby w sezonie korzystać z dobrodziejstwa natury i jeść maliny prosto z krzaczka. Na trzeba koniecznie zimę sporządzać z nich konfitury i soki i raczyć się cudownym smakiem i aromatem przez okrągły rok. Konfitura z malin to jest to, co każdy z nas powinien mieć w swoim domu w sezonie jesień – zima.