Koncentrat barszczu czerwonego – przepis, skład, zastosowanie
Do przygotowania wigilijnego barszczu najczęściej wybierany jest dzisiaj koncentrat produkowany z buraków. Jak jest on przyrządzany? Co znajduje się w jego składzie? Zobacz najważniejsze informacje o tym produkcie!
Czym jest koncentrat barszczu czerwonego?
Produkt jak koncentrat barszczu czerwonego jest rodzajem skoncentrowanego soku powstającego z buraków czerwonych – ćwikłowych, dzięki któremu można następnie łatwo przyrządzić barszcz.
Koncentrat charakteryzuje się intensywnym smakiem i głębokim kolorem rubinowym. Przy przyrządzaniu barszczu konieczne jest jego rozwodnienie, a także można dodać do niego inne składniki wedle własnego uznania.
Jaki skład ma barszcz czerwony w koncentracie?
Składniki koncentratu barszczu czerwonego zależne są od receptury producenta. Najczęściej zawiera on wodę, następnie zagęszczony sok z buraków ćwikłowych oraz dodatki, na przykład sól, ocet, cukier, regulatory kwasowości i przeciwutleniacze.
Należy zwrócić uwagę na to, jak skład ma koncentrat barszczu czerwonego, ponieważ niektórzy producenci dodają również do koncentratów inne składniki, na przykład glutaminian sodu, przyprawy.
Najlepiej poszukiwać również koncentratu bez sztucznych konserwantów, a także sprawdzić, czy zawiera on w składzie gluten, co ma duże znaczenie dla osób z alergią na ten składnik.
Jak korzystać z koncentratu barszczu?
Skorzystanie z koncentratu barszczu jest naprawdę bardzo proste i oszczędza dużo czasu, dlatego wiele osób używa go do przygotowania barszczyku wigilijnego oraz na inne okazje.
Aby przyrządzić barszcz z koncentratu, konieczne jest jego rozpuszczenie w podanej na etykiecie ilości wody. Najczęściej z koncentratu o pojemności 320-330 ml można przygotować do 2 litrów barszczu. Następnie można go doprawić według własnego uznana, na przykład majerankiem, czosnkiem, pieprzem. Przyszykowanie barszczyku z koncentratu jest zatem łatwe i szybkie.
Barszcz podaje się razem z uszkami lub też czysty, jako zupę do innych dań, na przykład z krokietami. Z użyciem koncentratu można też przygotować barszcz ukraiński.