Jak wygląda suszenie warzyw?
W ostatnim czasie dużym zainteresowaniem cieszy się suszarnia warzyw. Wszyscy uwielbiają suszone owoce, które są doskonałą przekąską.
Co to jest suszarnia?
Suszenie to inaczej odparowywanie wody z poszczególnych produktów. Trzeba mieć jednak na uwadze, że znika wtedy wiele ważnych składników odżywczych, ale walory smakowe pozostają bez zmian. Takie rozwiązanie pozwala uzyskać dużą wytrzymałość produktów oraz ogromną trwałość. Warto zwrócić szczególną uwagę na fakt, że niektóre suszone produkty mogą wytrzymać nawet kilka lat. Wśród dwóch najstarszych i najbardziej efektywnych metod konserwacji można wymienić mrożenie oraz suszenie. Jeszcze częściej możemy z nich korzystać obecnie za sprawą dynamicznego rozwoju technologicznego.
Obróbka termiczna
Płody rolne są najczęściej poddawane obróbce termicznej. Muszą one jednak zachować swój kolor, konsystencję oraz smak. Pierwszym etapem jest obróbka wstępna, ale można śmiało powiedzieć, że jest ona naturalne i bezpieczne. Trzeba pamiętać, żeby w czasie suszenia nie naruszyć składników odżywczych produktów. Zanim trafią na półki sklepowe, warzywa muszą jeszcze przejść kilka etapów. Jeżeli chodzi o pestycydy to każda plantacja jest szczegółowo badania. Surowce są też regularnie badane pod względem alergenów, a także klasyfikowane na obecność zanieczyszczeń.
Etapy suszenia
Trzeba pamiętać o dokładnym myciu oraz oczyszczeniu surowców. Suszenie we właściwej temperaturze odbywa się dopiero po specjalnej kontroli. Wśród polskich warzyw, które się suszy można wymienić buraki ćwikłowe, pasternaki, marchwie. Dostępne są w sprzedaży w postaci kostek, płatków oraz plastrów. Skup warzyw jest również często prowadzone przez suszarnie przemysłowe. Do plantatorów są dostarczane nasiona kwalifikowane. Trzeba pamiętać, że nasiona pochodzą z odmian, które nie są modyfikowane pod względem genetycznym. Niski koszt oraz długa trwałość to cechy charakterystyczne suszu warzywnego. Dzięki temu możliwe jest zachowanie cukrów, kwasów oraz witamin. Kluczową rolę odgrywa także błonnik oraz sól mineralne. Na uwagę zasługuje fakt, że odparowywanie wody można zahamować rozwój drobnoustrojów. W przemyśle suszarnia warzyw sprawdziła się idealnie. Trzeba pamiętać jednak o prawidłowych warunkach panujących w suszarni.
Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami z firmy Ogrodnik.info.pl