Zdrowe i mądre gubienie kilogramów
Wszystkie osoby, które planują zmienić swoje nawyki żywieniowe, w pierwszej kolejności sięgają po sprawdzone sposoby na to, jak osiągnąć nie tylko wymarzoną sylwetkę, ale też zdrowie. Dobrze zbilansowana, właściwie dobrana pod względem faktycznego zapotrzebowania na energię dieta, to klucz do sukcesu, jednak tworząc ją, warto unikać podstawowych błędów.
Mało nie zawsze znaczy zdrowo
Ograniczenie ilości spożywanych kalorii zawsze jest mile widziane, jednak dieta niskokaloryczna nie musi oznaczać głodówki. Głodzenie się to najpowszechniejszy błąd osób eksperymentujących z różnymi dietami niskokalorycznymi. Warto bowiem pamiętać, że niska podaż energii dla każdego człowieka oznacza co innego.
Dieta 1000 czy 1500 kalorii może mieć sens dla seniora, ale nie dla aktywnej, młodej kobiety w wieku rozrodczym, która pracuje zawodowo, jest aktywną mamą i lubi systematyczny wysiłek fizyczny. Jedz mniej i bardziej świadomie – oczywiście, ale doprowadzanie do istotnego deficytu kalorii w dłuższej perspektywie, jest nie tylko głupie, ale i groźne.
Coś za coś
Przyjrzenie się swoim nawykom żywieniowym to dobry pomysł na to, jak ograniczyć liczbę spożywanych kalorii. Dieta niskokaloryczna nie musi być bowiem nudna – wystarczy zamienić pewne składniki posiłków na mniej kaloryczne zamienniki, aby osiągnąć zadowalający efekt.
Zamiast wieczornych przekąsek przygotować można talerz świeżych warzyw, chipsy zastąpią ryżowe wafle, a ulubiony sos majonezowy może spokojnie zostać zamieniony na lekki dip jogurtowy. Ważne, aby zamienniki te były faktycznie smaczne, wmuszanie w siebie niskokalorycznych zamienników bez odrobiny zadowolenia nie jest dobrym pomysłem.
Czytaj, szukaj, sprawdzaj
Tworząc swoją własną dietę niskokaloryczną trzeba przygotować się na wiele nieudanych pomysłów, eksperymentów i niespodzianek. Droga do stworzenia jadłospisu idealnie dobranego do indywidualnych potrzeb nie jest prosta, ale zawsze warta jest wysiłku. Można bowiem w tym procesie dowiedzieć się wielu ciekawych rzeczy i o produktach spożywczych, i o samym sobie.
Często bowiem produkty nielubiane od lat dziecięcych okazują się prawdziwymi smakołykami, jeśli tylko przygotować i podać je w inny sposób. Zdrowa dieta niskokaloryczna to wyzwanie, które wymaga otwartego umysłu i gotowości do przeżycia prawdziwej przygody kulinarnej, w którą zawsze warto wyruszyć.
Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami z firmy Sofra.com.pl