Syrop
Lekarze zalecają spożywać miętę, ponieważ posiada ona bardzo wiele właściwości pozytywnych dla zdrowia. Jest polecana szczególnie palaczom, ponieważ potrafi skutecznie oczyścić okolice górnych dróg oddechowych. Znakomite działanie wykazuje również syrop miętowy, który można wykonać samodzielnie w domu.
Pozytywne skutki używania mięty
Sprawdzi się doskonale w przypadku złożonych problemów gastrycznych oraz problemów z trawieniem. Jego działanie powinny docenić również osoby chore na wątrobę. Nie należy zapominać także o tym, że mięta potrafi zupełnie zredukować stres. Jest ona polecana osobom, które posiadają fobie społeczną, ponieważ potrafi zdziałać cuda. Jeżeli mamy problemy z nieświeżym oddechem to także powinniśmy spożywać syrop wykonany z mięty.
Właściwości zdrowotne
Najlepiej, jeżeli będziemy pili łyżeczkę takiego soku po myciu zębów wieczorem. W połączeniu ze szczoteczką elektryczną oraz płynem do higieny jamy ustnej pomoże zwalczyć nasz wstydliwy problem. Mięta potrafi także złagodzić bóle głowy oraz zminimalizować poziom nudności. Dlatego polecana jest zwłaszcza kobietom, które muszą zmagać się z okresem. Oczywiście pozytywne skutki możemy obserwować jedynie w przypadku regularnego stosowania syropu. Tylko wtedy uzyskamy właściwe efekty zdrowotne. Jest skuteczna w przypadku problemów z trawieniem, których nie możemy wyleczyć naturalnymi sposobami oraz suplementami z apteki.
Hodowla mięty
Warto także spróbować samodzielnie wyhodować miętę. Dzięki takiemu rozwiązaniu będziemy mieli świeże liście bez potrzeby wychodzenia do sklepu. Jednocześnie sprawi nam to ogromną satysfakcję, ponieważ będziemy mieli poczucie, że wyhodowaliśmy coś samemu. Mięta nie jest rośliną ciężką w uprawie i powinny sobie z nią poradzić nawet osoby początkujące. Należy jedynie pamiętać, żeby regularnie uzupełniać wodę w doniczce. Żeby przygotować syrop miętowy należy dokładnie umyć wcześniej przygotowane gałązki oraz liście mięty i dodać je do garnka. Następnym krokiem jest uzupełnienie garnka wodą w taki sposób, żeby mięta była kompletnie przykryta.
Gotowanie syropu
Wywar następnie gotujemy używając małego ognia przez godzinę czasu. Należy koniecznie użyć przykrycia, ponieważ w ten sposób ograniczymy uciekanie aromatu. Po ugotowaniu naszego wywaru możemy go odstawić na 24 godziny do wystygnięcia. Po upływie tego czasu należy użyć sita do przecedzenia mięty. Ostatnim krokiem jest ugotowanie uzyskanego wywaru z dodatkiem cukru i odrobiną cytryny. Cukier uzupełniamy według własnego uznania. Syrop powinien być gotowany przez minimum półtorej godziny na wolnym ogniu. Potem wystarczy wszystko przelać do słoików i zostawić przykryte ręcznikiem w zacienionym miejscu.