Skip to content Skip to footer

Produkty do robienia granity

Granita to tradycyjny mrożony deser, który pochodzi z Sycylii. Jest on oparty na kawie lub soku owocowym. Posiada on lodową strukturę, w formie małych ziaren. Skąd pochodzi nazwa tego deseru? Czy można spróbować go również w naszym kraju? Odpowiedzi na powyższe pytania znajdziesz w tym artykule.

Jak zrobić granitę?

Do produkcji tego lodowego deseru najczęściej wykorzystuje się urządzenie zwane granitorem, czyli profesjonalną maszynę do robienia granity wykorzystywaną najczęściej w lokalach, które serwują ten deser. Jest to urządzenie, które cieszy się dużą popularnością w różnego rodzaju lokalach gastronomicznych oraz w lodziarniach. Granita jest bowiem napojem, który doskonale gasi pragnienie w upalne dni.Odpowiednia maszyna do robienia granity powinna być w stanie zmrozić produkt do temperatury wynoszącej około 2 stopni Celsjusza. Powinna być ona również wyposażona w mieszadło, dzięki któremu deser utrzyma półpłynną konsystencję z kostkami lodu.

Najpopularniejsze smaki granity

Granita jest bardzo popularnym deserem przede wszystkim we Włoszech. Wywodzi się ona z resztą ze słonecznej Sycylii, dlatego nie powinien nikogo dziwić fakt, że to właśnie tam deser ten cieszy się największą popularnością. Granity występują w bardzo wielu wariantach smakowych. Najczęściej są to owocowe odmiany tego deseru, jednak włosi bardzo często jedzą również warzywne wersje tego deseru, na przykład o smaku pomidora, ogórka lub marchewki.We Włoszech bardzo cenionymi wariantami są również granity wytrawne, czyli np. pistacjowe, orzechowe lub migdałowe. Najczęściej serwowane są one wraz ze słodką bułką podobną do brioszki. W pozostałych krajach zdecydowanie największą popularnością cieszą się granity owocowe. W Polsce ten wariant deseru można spotkać m.in. w kinach, lodziarniach oraz food truckach.

Gdzie kupić akcesoria do robienia granity?

Na rynku istnieje wielu producentów, którzy specjalizują się w sprzedawaniu komponentów do produkcji granity. Jednym z nich jest firma Siorbet.Na stronie internetowej „http://siorbet.pl” można zapoznać się z bogatą ofertą producenta. Posiada on szeroką gamę komponentów do produkcji granity, takich jak syropy lub bazy w proszku. Można tam również znaleźć dość bogatą ofertę granitorów. Zdecydowanie warto polecić stronę „http://siorbet.pl” każdemu, kto zastanawia się robieniem granity w swoim lokalu gastronomicznym.