Skip to content Skip to footer

Nadziewarka do kiełbas – jak wybrać odpowiedni sprzęt?

Nadziewarki do kiełbas to urządzenia pozwalające na własnoręczne przyszykowanie wyśmienitych wyrobów. Jak zatem wybrać odpowiednią nadziewarkę?

Dobra nadziewarka do kiełbas – czyli jaka?

Urządzenie takie, jak nadziewarka do kiełbas, pozwalana przygotowanie rozmaitych rodzajów kiełbas zgodnie z indywidualnymi oczekiwaniami. To sprawdzony wybór dla osób, które chcą przygotowywać wyroby o dobrym, bezpiecznym składzie, a także tych, które doceniają wyjątkowy smak i aromat domowych mięs.

Dobór odpowiedniej nadziewarki do kiełbas ma zatem bardzo duże znaczenie wtedy, gdy zamierzamy rozpocząć ich produkcję we własnym zakresie. Czym powinna wyróżniać się dobra nadziewarka do kiełbas?

Dobra nadziewarka do kiełbas:
• powinna posiadać odpowiednią pojemność
• powinna być łatwa w użyciu
• powinna posiadać trwałe i wytrzymałe elementy
• powinna być prosta i szybka w czyszczeniu
• powinna mieć dostępne części zapasowe

Zatem jeśli chcemy kupić nadziewarkę do kiełbasy, należy zwrócić uwagę na powyższe kwestie.

Wybieramy najlepszą nadziewarkę do kiełbas

W sprzedaży można znaleźć różnego rodzaju nadziewarki przeznaczone do samodzielnej produkcji kiełbas. O czym warto pamiętać przy ich zakupie?

Nadziewarki można podzielić na dwa typy, a mianowicie na modele pionowe i poziome. Te pionowe posiadają pionowe zbiorniki, kolanko i poziomy lejek do farszu. Z kolei te poziome są wyposażone w poziomy zbiornik i nie posiadają kolanka.

Dobór typu nadziewarki to kwestia indywidualna. Te pionowe są łatwiejsze w obsłudze, ale w kolanku może zbierać się farsz, utrudniając nadziewanie. Z kolei te poziome pracują lepiej, ale mogą być trudniejsze w obsłudze ze względu na boczne umieszczenie otworu na farsz i tłoka.

Zwróć uwagę na materiały

Dobra nadziewarka do kiełbas powinna być wykonana z solidnego materiału, na przykład ze stali niedrzewnej lub lakierowanej. W niektórych modelach tłok pokryty jest silikonem uszczelniającym – zapobiega on przed wyciekiem farszu. Wysoka jakość zastosowanych surowców przekłada się na trwałość urządzenia.

Najlepsze nadziewarki posiadają dwa napędy nadziewania – pozwalają na dopasowanie ich do indywidualnych potrzeb oraz do typu produkowanych wyrobów mięsnych.

W zestawie z nadziewarką powinny znajdować się różne lejki.

Życzymy udanych zakupów!

Nadziewarki do kiełbas dostępne są w ofercie sklepu Gastrosilesia.pl