Skip to content Skip to footer

Różnorodność koncentratów barszczu czerwonego

Barszcz czerwony gotuje się przede wszystkim przy okazji świąt Bożego Narodzenia. Niektórzy decydują się również na jego ugotowanie na Wielkanoc. Niemniej jednak, nic nie stoi na przeszkodzie, aby także w pozostałe dni w roku spożywać dobry barszcz. Jakiego koncentratu do barszczu warto użyć podczas gotowania?

Smaczna, klarowna zupa

Nie można wskazać jednego koncentratu barszczu czerwonego, który idealnie nadaje się na każdą okazję. Takiego koncentratu po prostu nie ma. W zależności od koncentracji buraków poszczególne koncentraty lepiej sprawdzają się w różnych sytuacjach. Dlatego też, zupełnie inny produkt będzie odpowiedni do ugotowania mętnego barszczu o mocno słodkim smaku, a inny, jeśli chodzi o zupę, która musi być przecież bardziej kwaskowata.

W przypadku zupy stosuje się koncentrat barszczu czerwonego określany mianem intensywnego. Oznacza to tyle, że jego smak jest bardziej intensywny, przede wszystkim mocniej kwaskowaty. Warto jednak zauważyć, że podział ze względu na intensywność nie jest dychotomiczny. W sklepach występują więc nie tylko koncentraty intensywne i delikatne, ale również dziesiątki wersji pośrednich.

Gotowanie słodkiego barszczu

Smakosze twierdzą, że barszcz po prostu zawsze powinien być kwaśny. Niemniej jednak, jest wiele sytuacji, w których to słodki barszcz smakuje lepiej. Oczywiście, nie sposób w zasadzie zakupić koncentrat barszczu czerwonego całkowicie pozbawiony kwaskowatości. Zupełny jej brak byłby zresztą niewskazany. Jednakże, w niektórych sytuacjach dominować powinien smak słodki.

Niewątpliwie, z delikatnego koncentratu barszczu czerwonego raczej nie gotuje się zup świątecznych, czy też zup w ogóle. Do tego lepiej nadaje się koncentrat barszczu czerwonego, który jest bardziej klarowny oraz ma mocniejszy smak. Kiedy więc warto skorzystać z delikatnego koncentratu? Niewątpliwie, sprawdza się on doskonale, jeśli chodzi o barszcz pitny.

Jakość koncentratu barszczu czerwonego

Nie można powiedzieć, że koncentrat delikatny albo intensywny jest lepszy od drugiego. Jest to kwestia gustu oraz konkretnego zastosowania koncentratu. Jednakże, pewne cechy koncentratów sprawiają, że niektóre z nich są lepsze od innych.

Przede wszystkim ważne jest, czy w koncentracie zawarte są jakieś środki chemiczne. Należy unikać takich koncentratów, w których są obecne wzmacniacze smaku, czy tez środki konserwujące, gdyż są to po prostu substancje szkodliwe.

Koncentrat barszczu czerwonego kupisz na sklep.vitapol.net