Jak spędzić popołudnie z babcią?
Wielkimi krokami zbliża się jedno z najpiękniejszych świąt w roku- Dzień Babci. Wiele osób nie ma pojęcia jak uczcić ten dzień, ani co kupić swojej babuni. W sklepach nie brakuje różnego rodzaju produktów tematycznych związanych z tym świętem, ale powiedzmy sobie to szczerze- nie są one zbyt oryginalne. Jeżeli chcesz poznać oryginalny sposób na Dzień Babci to zapoznaj się z tym tekstem!
Wspólny czas
Babcie jak powszechnie wiadomo są mistrzyniami kuchni, kto jak nie one przygotują pyszny domowy obiadek i deser? Dlatego w Dzień Babci oprócz oklepanych życzeń i nudnego prezentu, podaruj swojej babci coś więcej- wspólnie spędzony czas. Wspólna aktywność będzie z pewnością super niespodzianką i przede wszystkim wspaniale zagospodarowanym popołudniem. W ten dzień śmiało zaproponuj babci wspólne pichcenie tradycyjnych dań. Jednym z przykładów takiego babcinego posiłku są rydze marynowane.
Rydze marynowane
Grzyby to jedno z najpyszniejszych darów natury, jakimi obrodziła nas ojczysta ziemia. Rydze to jedne z najpopularniejszych grzybów w Polsce, są łatwo dostępne i tanie. Twoja babcia na pewno zna doskonały przepis na przyrządzenie tego prostego i wyśmienitego dania, jakimi są rydze marynowane, a jeżeli nie to spokojnie zaraz podpowiemy Ci czego będziecie potrzebować do przygotowania tej staropolskiej potrawy.
Przepis na przepyszne marynowane rydze
Do wspólnego przygotowania tej smakowitej przekąski będziecie potrzebowały: 2 kilogramy rydzów, sól, wodę, 8 łyżek cukru, 400 mililitrów spirytusu octowego, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz w ziarnach, czosnek oraz cebulę. Wszystkie te składniki są łatwo dostępne i tanie, nie musisz więc spędzać kilku godzin na zakupach. Co dalej? Spokojnie przepis nie jest w ogóle skomplikowany i nie wymaga nadzwyczajnych umiejętności kulinarnych.
Grzyby trzeba oczyścić i dokładnie wymyć, a następnie ugotować je w osolonej wodzie- gotujcie je tylko kwadrans. Po tym czasie przelejcie je zimną wodą i takimi grzybami napełniajcie szklane słoiki. Ważne jest to, by ciasno je uciskać. Do każdego weka wkładajcie czosnek cebule i przyprawy. Następnie wodę zmieszajcie z octem i cukrem i zagotujcie na kilka minut. Powstanie zalewa, którą pozostaje wlać do słoiczków, które następnie musicie zamknąć. Ostatnim etapem jest pasteryzacja słoików w gotującej się wodzie. Proces ten powinien zając 25 minut. Rydze marynowane są jak sam widzisz prostym i szybkim daniem, które bez problemu przygotujesz ze swoją babcią. Z pewnością będziecie się razem doskonale bawić w kuchni!