Skip to content Skip to footer

Jak prawidłowo używać maszynki do lepienia pierogów?

Lepienie pierogów to czynność znienawidzona przez wielu Polaków. Od czasu do czasu trzeba się jednak nią zająć, by zaserwować sobie i całej rodzinie przepyszny farsz zawijany w mięciutkie placuszki elastycznego ciasta. Pracę tę ułatwi maszynka do lepienia pierogów. Wystarczy ją kupić i nauczyć się z niej korzystać. Instrukcja poniżej.

Krok 1 – przygotowanie ciasta

Najlepsza nawet maszynka nie zdoła zrekompensować niskiej jakości ciasta. Jeżeli ciasto jest kiepskie, nic z niego nie wyjdzie i żaden sprzęt tego nie zmieni. Należy zapewnić mu przede wszystkim optymalną wilgotność i wysoką elastyczność. Nie może być suche, aby dało się lepić, ale też nie może być zbyt mokre.

Takie ciasto najlepiej przygotować według tradycyjnej receptury, która nakazuje wymieszać ze sobą zwykłą mąkę pszenną i gorącą wodę. Niektórzy dodają jeszcze jajko, ale nie jest to wcale konieczne, bo i bez niego ciasto może wyjść bardzo elastyczne.

Krok 2 – przygotowanie farszu

Maszynki do lepienia pierogów, jak nazwa wskazuje, pomagają w samym lepieniu pierogów, ale za nikogo nie zdołają przygotować idealnego farszu, a przecież jego struktura też będzie mieć bezpośredni wpływ na ostateczny wygląd i kształt pierożków. Ciasto jest najważniejsze, ale to, co się w nim znajdzie, też ma znaczenie. Farsz nie może być za rzadki. Powinien być zwarty, aby łatwo można było uformować go w kulkę.

Najbardziej problematyczne w lepieniu są pierogi z jagodami i truskawkami, bo z owoców dość szybko zaczyna wyciekać woda, która zawilgaca ciasto. Jak tego uniknąć? Jest na to bardzo prosty sposób. Do maszynki do lepienia pierogów wystarczy włożyć ciasto z… owocami mrożonymi!

Krok 3 – lepienie

Ręczna maszynka do lepienia pierogów jest bardzo prosta, a wręcz intuicyjna w obsłudze. Widać w niej wyraźnie otwory przeznaczone na ciasto. Wystarczy więc umieścić w nich mączne placuszki, następnie ułożyć na nich uformowane kulki farszu, a czynność zakończyć zaciśnięciem górnej części urządzenia. Tak należy postępować aż do zużycia całego przygotowanego ciasta.

Nieco inaczej obsługuje się elektryczne maszynki do lepienia pierogów. W ich przypadku najlepiej po prostu zapoznać się szczegółowo z dołączoną do nich instrukcją od producenta.

Maszynka do lepienia pierogów dostępna jest w ofercie Gastrosilesia.pl.