Skip to content Skip to footer

Suszone warzywa zdrowsze niż mrożone

Każdy z nas powinien spożywać dużą porcję warzyw i owoców przez cały rok, bez względu na porę roku. Dobrze wiemy jednak, że świeże warzywa i owoce nie są dostępne przez cały rok. Do wyboru mamy jednak alternatywy w postaci warzyw i owoców mrożonych oraz suszonych. Oba zamienniki są dobrą i zdrową alternatywą dla świeżych warzyw, dlatego ich brak nawet zimą nie powinien nam doskwierać.

Trudno jest jednoznacznie odpowiedzieć, która z alternatyw jest dla nas lepsza. Obie niestety odbiegają zawartością witamin i składników od świeżych warzyw i owoców. Nie mniej jednak obie są atrakcyjne pod tym względem dla zdrowia człowieka. Powszechnie uważa się jednak, że suszone warzywa są lepszym wyborem niż warzywa mrożone. Dlaczego tak jest i jak działają oba procesy na warzywa i owoce?

Suszenie warzyw i owoców powoduje dużo mniejsze straty niż w przypadku procesu mrożenia. Suszenie uniemożliwia również w pewnym stopniu rozwój bakterii, grzybów oraz pleśni, dzięki mogą być one przechowywane przez bardzo długi czas. Sam proces suszenia warzyw i owoców polega na odparowaniu z nich wody. W procesie tej obróbki zostaje zachowana większość cennych wartości odżywczych, takich jak witamina A czy potas. Również węglowodany oraz bardzo cenny błonnik. Niestety w suszonych warzywach zachowuje się niższa zawartość witaminy C oraz innych witamin z grupy B. Mimo wszystko straty są mniejsze, niż w przypadku warzyw mrożonych.

Warzywa zbierane na potrzeby suszenia zbierane są w czasie, kiedy mają zawierają najwyższe wartości odżywcze, są najsmaczniejsze i aromatyczne. Następnie po zebraniu warzywa transportowane są do specjalistycznych suszarni, gdzie po umyciu i krojeniu wkładane są do specjalnych suszarek. Tak wysuszone warzywa zachowują przydatność do spożycia na długi czas, mogą służyć również latem do przygotowywania sosów czy warzywnych zup. Niektóre z warzyw, jak na przykład suszone pomidory są wysoko cenionym składnikiem wielu dań i spożywane są przez cały rok.

Suszone warzywa są więc lepszą alternatywą niż mrożone. Nic jednak nie zawiera tak dużej ilości wartości odżywczych jak świeże warzywa zebrane w pełni sezonu. Mimo wszystko warto jest poza sezonem nie zapominać o alternatywnych rozwiązaniach.