Skip to content Skip to footer

Sorbet czy lody – co jest zdrowsze?

Wraz z nadejściem upałów większość z nas zaczyna marzyć o chwilowej ochłodzie. Prym wiodą tutaj zimne napoje – piwo, soki czy woda mineralna prosto z lodówki. Ale miłośnicy słodkości kierują się raczej prosto do lady z lodami i sorbetami, tylko przez chwilę wahając się, czy aby na pewno warto sięgać po nie codziennie. Który z tych mrożonych delikatesów możemy jeść bez wyrzutów sumienia?

Klasyczne lody – wspaniały smak, ale czy skład?

Jedna gałka tradycyjnych lodów na mleku to od 100 do nawet 250 kalorii, w zależności od ilości dodanego cukru czy orzechów. Pamiętajmy jednak, że rzadko kiedy kończy się na jednej gałce! Lody to deser, którego nie ma potrzeby całkowicie eliminować ze zdrowej diety, ale na pewno nie powinien pojawiać się w niej każdego dnia. Jest jeden wyjątek – wykonanie ich samodzielnie według dużo zdrowszego przepisu, pozbawionego cukru i mniej kalorycznym mlekiem roślinnym.

Oczywiście, możemy znacznie zmniejszyć kaloryczność naszego ulubionego deseru, decydując się na zrobienie go od podstaw w domu. Jeśli w naszej szafce kurzy się otrzymana w prezencie maszyna do sorbetów, najwyższy czas, by zrobić z niej użytek! Większość maszyn tego rodzaju z powodzeniem posłuży także do wykonania tradycyjnych lodów – wystarczy, że porcję wody zastąpimy w nich mlekiem. Jeżeli nie mamy w kuchni podobnego sprzętu, pamiętajmy, że maszyna do sorbetów lodowych będzie przez kilka miesięcy dostępna w ofercie wielu renomowanych producentów.

Maszyna do sorbetu lodowego – zdrowe i pyszne sorbety

W porównaniu z lodami sorbety wydają się być znacznie bardziej przyjazną dla zdrowia opcją. Teoretycznie nie powinny zawierać niczego poza wodą i sokiem owocowym, jednak w przypadku produkowanych masowo ze sklepowej zamrażarki najczęściej nie jest to prawdą. Na szczęście jednak ten rodzaj przekąski możemy w łatwy sposób wykonać samodzielnie – pomoże nam w tym maszyna do sorbetów lodowych. Ten przydatny gadżet co roku bije rekordy sprzedażowe w najgorętszych miesiącach.

Trudno się dziwić jego popularności, zważywszy, że produkcja sorbetu w maszynie opłaca się znacznie bardziej, niż kupowanie maleńkiej ilości gotowego produktu w sklepie. maszyna do sorbetu lodowego to całkowicie zautomatyzowane urządzenie, dzięki któremu po zaledwie kilku minutach będziemy mogli cieszyć się ogromną porcją zdrowego deseru. Jeśli zastanawiamy się z niepokojem, czy kupowane przez nas sorbety aby na pewno są tak pozbawione dodatków, jak chciałby producent, własna maszyna do sorbetów pozwoli nam na pozbycie się tych obaw na zawsze.