Skip to content Skip to footer

Pucharki do lodów – jak je udekorować?

Pucharki do lodów to przydatne naczynia w kuchni osób, które dość często przyjmują gości. Podany w nich zimny deser wygląda bardziej elegancko, niż zaserwowany w kubku czy na przypadkowym talerzyku. Pucharek można udekorować, by wyglądał bardzo ciekawie i kolorowo – jak w najlepszej kawiarni.

Na spód

Warto zwrócić uwagę na spód pucharka do lodów. Zwykle nic tam nie wrzucamy – nakładamy lody, ewentualnie posypujemy czymś z wierzchu. Można jednak się wyróżnić. W przypadku przezroczystych pucharków, dolna warstwa również będzie widoczna.

Na spód pucharków możemy nałożyć trochę musu owocowego. Będzie świetnie smakował z lodami waniliowymi bądź śmietankowymi. Dobrym pomysłem jest też ułożenie warstwy ze świeżych truskawek bądź malin. Nie dość, że dobrze smakują, to jeszcze apetycznie wyglądają.

Na wierzch

To, co rzuca się w oczy najbardziej, kiedy podajemy gościom pucharki do lodów, to wierzch naszego deseru. Spektakularnie wyglądać będzie bita śmietana. Możemy kupić gotową lub zrobić ją w domu. Wystarczy szklanka zimnej śmietany (30% lub 36%) i łyżka cukru pudru. Smak możemy wzbogacić aromatem (np. waniliowym). Składniki ubijać 30 sekund na najmniejszych obrotach, potem je zwiększyć, aż śmietana stanie się sztywna.

Sama bita śmietana nie wystarczy, żeby pucharki do lodów zachwyciły. Możemy zainwestować w kolorową posypkę czy polewę. To oczywiście nie jest konieczne, ale takie rzeczy można długo przechowywać i są bardzo wydajne. Łatwiejsze jednak będzie starcie czekolady, orzechów lub migdałów.

W środek

Środek pucharków do lodów również może wyglądać spektakularnie. Jednym ze sposobów jest ozdobienie go słodkim sosem bądź roztopioną czekoladą. Zanim nałożymy lody, wlejmy, okrężnym ruchem, sos – tak, aby został na ściankach naczynia. Można to też zrobić musem owocowym lub karmelem.

Lody można też podać w warstwach wykonanych np. z muesli. Można kupić gotowe muesli bądź zrobić je w domu. Wystarczy zalać trzy szklanki płatków owsianych sosem (w skład którego wchodzą 3 szklanki roztopionego oleju kokosowego, 2 łyżki kakao, 4 łyżki mleka i 4 łyżki syropu klonowego) i piec przez 30 minut w 180 stopniach. Taka domowa granola nie dość, że ozdobi nasz deser, to jeszcze może, z mlekiem, posłużyć nam za śniadanie!

Pucharki do lodów dostępne są w ofercie Gastrosilesia.pl.