Skip to content Skip to footer

Po jakie produkty sięgać na diecie niskokalorycznej?

Jeśli chodzi o skuteczne sposoby na zgubienie zbędnych kilogramów, to jednym z najskuteczniejszych z nich jest bez wątpienia dieta niskokaloryczna. Pozwala ona na zwalczenie problemu u źródła poprzez niespożywanie wysokokalorycznych posiłków. Jednak nawet w trakcie diety trzeba coś jeść, tylko właśnie… co? Ku jakim pokarmom najlepiej się zwrócić?

Warzywa, warzywa i jeszcze raz warzywa

Warzywa stanowią już klasykę niemalże każdej diety, a wszystko to dlatego, że są one bardzo zdrowe i syte, a przy tym niezwykle niskokaloryczne. Osoby na diecie mogą jeść całe opakowania warzyw bez obawy o zrujnowanie swoich wysiłków.

Jakie warzywa mają najmniej kalorii? Badania wykazują, że są to kapusta, ogórki, sałata, cukinia, szpinak oraz seler. Eksperci mówią też o tym aby kupować brokuły mrożone, jednak jest to jedynie opcja dla osób układających swój jadłospis co do kalorii.

Owoce i ich niejednolita kaloryczność

Choć owoce powszechnie uchodzą za bardzo zdrowe i są regularnie spożywane przez osoby na diecie niskokalorycznej, to prawda jest taka, że nie wszystkie z nich mają pozytywny wpływ na odchudzanie. O ile praktycznie każdy jadalny owoc ma w sobie liczne witaminy i minerały, to niektóre z nich są małymi bombami kalorycznymi.

Praktyka pokazuje, że wodniste owoce mają najmniej kalorii, dlatego właśnie ku takim owocom trzeba zwracać się na diecie. Mowa tu chociażby o jabłkach, pomarańczach, grejpfrutach, no i oczywiście powszechnie znanych ze swojej wodnistości arbuzach. Analogicznie wskazane jest unikanie takich owoców jak banany, czy mango. O owocach suszonych nie można nawet myśleć na diecie, ponieważ są one bardzo wysokokaloryczne.

Dieta niskokaloryczna a białko

Tym czego nie może zabraknąć w żadnej diecie niskokalorycznej są liczne źródła białka. Oczywiście jest ono bardzo zdrowe, ale jego rolą podczas odchudzania jest zadbanie o to by nie doszło do nadmiernego skurczenia tkanek mięśniowych. Poza tym białko jest bardzo syte, a przy tym niskokaloryczne, co z pewnością ułatwi każdą dietę.

Najlepszymi źródłami białka są ryby – zwłaszcza morskie, wszystkie przetwory mleczne oraz samo mleko (tutaj zaleca się wybierać produkty z obniżoną zawartością tłuszczu) oraz piersi kurczaka i indyka. Weganie natomiast mogą zwrócić się ku orzechom oraz nasionom roślin strączkowych.

Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami z firmy Instytutu zdrowia Sofra.