Skip to content Skip to footer

Pakowanie próżniowe sposobem na dłuższe przechowywanie żywności

Marnowanie żywności to spory problem w wielu domach. Nie zawsze udaje się zaplanować posiłki, nie wszystkie produkty żywnościowe zostają zużyte we właściwym czasie. Nawet pozostawione w lodówce psują się, pleśnieją, tracą dobry wygląd i smak. Jak temu zapobiec? Odpowiedzią jest pakowanie próżniowe.

Na czym polega próżniowe pakowanie żywności?

Żeby opakować żywność próżniowo, a więc umieścić w folii i usunąć z niej powietrze, trzeba wyposażyć się w odpowiedni sprzęt. Tylko maszyna do pakowania próżniowego sprawi, że cały proces przebiegnie prawidłowo, a w torebce rzeczywiście nie pozostanie tlen. Cały proces jest szybki i łatwy. Wystarczy warzywa, owoce, ryby czy mięso umieścić w specjalnej folii, a następnie zgrzać w maszynie, która usunie powietrze i zabezpieczy żywność. Po tym krótkim zabiegu żywność będzie gotowa do włożenia do lodówki lub zamrażarki. Tak przygotowaną można wykorzystać ją również w technice gotowania sous-vide, która gwarantuje zdrowe, soczyste, pełne smaku i aromatu zdrowe posiłki.

Zalety próżniowego pakowania żywności

Maszyny do pakowania próżniowego nie bez powodu cieszą się coraz większym zainteresowaniem. Ta metoda przechowywania jedzenia oferuje ogromne korzyści. Przede wszystkim usunięcie powietrza gwarantuje pokarmom dłuższą świeżość. To rozwijające się przy udziale tlenu bakterie są bowiem głównymi winowajcami pleśnienia czy jełczenia żywności. Metoda chroni także przed wysychaniem czy utratą koloru.Co ważne, trzymane w szczelnej folii pokarmy zachowują nie tylko zdatność do spożycia, ale także smak i zapach. Po wyciągnięciu z zamrażarki są świeże, aromatyczne, gotowe do przygotowania: ugotowania sous-vide albo metodą tradycyjną.

Dlaczego warto zaopatrzyć się w maszynę do pakowania próżniowego?

Usunięcie z woreczka powietrza domowymi sposobami jest trudne, wręcz niemożliwe. Wystarczy jego niewielka ilość, żeby jedzenie psuło się, schło, traciło smak. Dlatego chcąc długo przechowywać pokarmy i cieszyć się pełnią smaku, warto zaopatrzyć się w urządzenie do próżniowego opakowywania. Maszyny do pakowania próżniowego nie są drogie, a znacznie ułatwiają cały proceder. Pokarm umieszcza się w folii, z urządzenie dba o to, by ta została szczelnie zamknięta oraz by uszło z niej wszelkie powietrze.Sklepy gastronomiczne proponują niewielkie maszyny do pakowania próżniowego na domowy użytek, dzięki czemu sprzęt nie zajmuje wiele miejsca.

Maszyny do pakowania próżniowego dostępne są w ofercie sklepuGastrosilesia.pl.