Skip to content Skip to footer

Najlepsze przepisy na rydze

Rydze to jeden z najpopularniejszych gatunków grzybów w Polsce. Są bardzo cenione zarówno przez grzybiarzy jak i smakoszy, właśnie ze względu na wyjątkowe, jak na grzyby, walory smakowe.

Rydze w marynacie

Najbardziej popularny sposób na przygotowanie tych grzybów to rydze marynowane. Ma on również tą przewagę, iż dzięki temu grzybów nie trzeba zjadać od razu, można cieszyć się ich smakiem nawet po upływie miesięcy czy lat od ich zerwania. Oczywiście, aby zachować odpowiedni smak i trwałość, rydze marynowane muszą zostać zakonserwowane w odpowiedni sposób. Istnieją bardzo różne metody przygotowywania zalewy, zarówno do tych grzybów, jak również do innych ich gatunków. Za każdym razem jednak istnieje kilka takich składników, bez których z całą pewnością potrawa by się nie udała. Należą do nich przede wszystkim ocet, cukier, sól, a również ziarna gorczycy. Oczywiście nic nie stoi an przeszkodzie, aby do marynaty wykorzystać również inne przyprawy, czy warzywa takie jak marchewka czy cebulka. Należy również pamiętać o zachowaniu odpowiednich proporcji, szczególnie w stosunku do octu.

Przy przygotowaniu rydzów do marynowania należy zachować dużą ostrożność, są to bowiem grzyby dość delikatne. Nie należy myć ich w ciepłej wodzie ani pod intensywnej jej strumieniem. Również zbyt długi proces gotowania może zaszkodzić rydzom, nie należy zatem poddawać ich takiej obróbce termicznej dłużej niż dziesięć minut.

Rydze smażone

Smażenie rydzów, to drugi, obok marynowania, bardzo popularny sposób ich podawania. W odróżnieniu od kań, rydzów przed usmażeniem zwykle się nie marynuje. Zamiast tego należy natomiast bardzo starannie je oczyścić, a również dokładnie umyć w wodzie. Niektóre osoby są również zwolennikami tego,a by grzyby podgotować, co ma pomóc w pozbyciu się swoistej, charakterystycznej dla nich goryczki. Gotowanie nie stanowi jednak konieczności, jeżeli usmażone zostaną w prawidłowy sposób. W tym celu należy najpierw na patelni roztopić spore ilości masła, następnie zaś dodać grzyby, nie zwiększając zbytnio temperatury.

Do smażenia rydzów warto również dodać cebulkę. W tym celu należy posiekać ją w drobną kosteczkę, a również zeszklić na patelni przed dodaniem grzybów. Na koniec gotowania do potrawy można również dorzucić nieco rozmarynu, który uczyni smak ciekawszym.

Do czego nie dodawać rydzów

Grzybiarze mówią, iż rydzów nie powinno dodawać się do różnego rodzaju zup i gulaszy. Długotrwały proces gotowania powoduje bowiem, iż całkowicie tracą walory smakowe, zyskując w zamian nieprzyjemny kolor.