Skip to content Skip to footer

Najlepsze desery do przygotowania w domu

Posiadając podstawowy sprzęt kuchenny każdy z nas może w swoim domowym zaciszu stworzyć wyjątkowe desery. Jednym z najpopularniejszych w Polsce deserów, szczególnie latem, są napoje mrożone. Niemniej jednak tego rodzaju smakołyki możemy przygotować o każdej porze roku. Jak przygotować sorbet do picia?

Nieskończona ilość smaków

W rzeczywistości nie musimy się w żaden sposób ograniczać. Sposobów na przygotowanie sorbetu lodowego, czy też innego rodzaju deseru jest mnóstwo. Mrożone napoje głównie ze względu na swoją niezwykłą prostotę mogą być przygotowane na różny sposób bez obawy o zepsucie deseru. Oczywiście pamiętajmy, że chcąc przygotować prawdziwy puszysty i zwarty sorbet, czy też cytrusową sycylijską granitę o ziarnistej konsystencji musimy użyć odpowiednich składników oraz postępować zgodnie z przepisem.

Niemniej jednak jeżeli nie zależy nam na sztandarowych rozwiązaniach z powodzeniem możemy puścić wodzę fantazji. Możemy wykorzystać zarówno świeżo wyciskane soki, kupione soki pasteryzowane, jak i mrożone owoce. Oczywiście, jeżeli chcemy stworzyć sorbet do picia, czy też sorbet lodowy niektóre gatunki owoców sprawdzą się lepiej. Niemniej jednak z powodzeniem możemy wykorzystać:

– wszystkie owoce leśne,
– wszystkie cytrusy (przede wszystkim cytryny, pomarańcze)
– maliny, jeżyny, truskawki,
– dyniowate (przede wszystkim arbuzy i melony),
– owoce egzotyczne (granat, pigwa).

Przygotowanie mrożonego napoju

Świetny sorbet lodowy może być wykonany m.in. z arbuza. Sprawdzi się doskonale zarówno latem, jak i zimą. Posiada również smaczną wersję dla pełnoletnich! Wystarczy wyciąć miąższ i rozgnieść go odpowiednio widelcem. Gdy miąższ puści soki możemy do niego dodać sok ze świeżo wyciśniętej limonki. Doda on napojowi odpowiedniej wyrazistości. Tak przygotowany napój umieszczamy w zamrażarce uważając, aby zbyt mocno nie zamarzł.

Najlepiej, gdy sok z arbuza będzie jedynie połowicznie zmrożony. Taki słodki napój możemy popijać zarówno latem, jak i zimą. W wersji dla dorosłych możemy dodać odrobinę czystego alkoholu. Oczywiście w ilości wg uznania. Tak przygotowany sorbet do picia z arbuza wraz z alkoholem z pewnością przypadnie do gustu wszystkim gościom. Oczywiście warto również przygotowywać inne mrożone napoje!