Skip to content Skip to footer

Jakie zalety mają noże HACCP?

Znalezienie porządnych noży do lokalu gastronomicznego nie jest prostym zadaniem, dlatego też warto dokładnie zapoznać się z niniejszym artykułem. Dzięki nam dowiedzą się Państwo, jakie zalety mają noże HACCP i czy rzeczywiście warto na nie postawić.

Co warto wiedzieć?

Oryginalne noże HACCP wyróżniają się przede wszystkim tym, że są perfekcyjnie dopasowane do każdej żywności. Poszczególne rodzaje noży mają zupełnie inny kolor, dzięki czemu łatwo jest wybrać odpowiedni model do wybranego produktu. Dzięki profesjonalnym nożom zdecydowanie łatwiej jest zachować standardy higieny i bezpieczeństwa, które w kuchni odgrywają bardzo ważną rolę.

Wszystkie noże wykonane są oczywiście z najwyższej jakości stali nierdzewnej. Czerwona rękojeść oznacza, że nóż jest skierowany do surowego mięsa. Niebieski kolor oznacza z kolei, że wybranym nożem można bezpiecznie pokroić ryby i owoce morza. Biały kolor zarezerwowany jest do nabiału, a żółty do drobiu. Osoby, które chcą pokroić warzywa i owoce powinny rozejrzeć się za nożem z zieloną rękojeścią. Nowością na rynku są noże z brązową rękojeścią, które przeznaczone są do mięsa poddanego wcześniej obróbce termicznej.

Zalety noży ze stali nierdzewnej?

Oryginalne noże ze stali nierdzewnej mają bardzo wiele zalet, dlatego też w ostatnim czasie cieszą się tak dużym zainteresowaniem. Stal nierdzewna może pochwalić się wysoka wytrzymałością, sprężystością i odpornością na ścieranie. Do największych zalet należy zaliczyć również przystępną cenę, trwałość oraz oryginalny design, który dla wielu osób odgrywa kluczową rolę.

Najlepszym wyborem są zawsze noże ze stali nierdzewnej wysokowęglowej. Jak powszechnie wiadomo nawęglanie jest obecnie najpopularniejszym procesem uszlachetniania stali. Podczas obróbki termicznej węgiel na stałe łączy się ze stalą dzięki czemu noże są mocno utwardzone. Największą zaletą stali wysokowęglowej jest nie tylko odporność antykorozyjna, ale również odporność na zacieki i przebarwienia.

Nowoczesne noże HACCP są bardzo wytrzymałe, dzięki czemu nawet po wielu latach użytkowania spełniać będą swoje zadania. Dla wielu osób sporą zaletą noży HACCP będzie również to, że bardzo łatwo je się ostrzy i co najważniejsze na długo pozostają ostre.

Noże HACCP znajdziesz w ofercie Gastrosilesia.pl