Skip to content Skip to footer

Jak jeść suszone warzywa?

Suszone warzywa są hitem ostatnich kilku lat. Wysoko cenią je wszyscy, którzy specjalizują się w dietetyce. Są zdrowe i pyszne, a przy okazji mają bardzo długi termin ważności. Dzięki temu są właściwie zawsze świeże i gotowe do spożycia. Jak je jeść?

Jak przekąskę

Suszone warzywa są świetną przekąską. Można jeść je zamiast chipsów i krakersów. Mogą być ich zdrowym zamiennikiem, który na stale zagości w Twojej diecie. Są wygodne w przechowywaniu i w przenoszeniu. Możesz wziąć je ze sobą wszędzie, gdzie chcesz. Do ich przechowywania wystarczy woreczek lub zwykły pojemnik śniadaniowy.

Warzywa w takiej formie możesz też zaproponować dziecku, które ma już zęby. Z całą pewnością poradzi sobie z nimi. Wystarczy tylko dać mu kawałek do rączki. Ważne jest to, że takie warzywa nie pobrudzą małych rączek i można jeść je bez obaw o stan ubranek.

Warzywa w tej formie można jeść na placu zabaw czy w parku. Można też jeść je w domu. Doskonale sprawdzą się w tej roli marchewki, pietruszki, buraki i pasternak. Dużą popularnością cieszą się też suszone owoce np. banan, jabłko, truskawki.

Do obiadu

Suszone warzywa występują też w formie liofilizowanej włoszczyzny. Śmiało można dodawać je do zup i sosów. Na pewno nadadzą potrawie dużo smaku, ale są równocześnie bardziej zdrowe niż kostka rosołowa lub jakakolwiek inna gotowa przyprawa.

Suszone warzywa mają w sobie mnóstwo smaku. Są esencjonalne i pyszne. Warto, więc wybierać je po to, by dieta była zdrowa i zrównoważona. W końcu takie warzywa można jeść przez cały rok bez obaw o szkodliwe konserwanty, których trzeba przecież unikać. To szczególnie ważne w diecie osób starszych oraz dzieci, zwłaszcza tych rozszerzających dopiero swoją dietę.

Do wypieków

Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby używać suszonych warzyw do przygotowywania wypieków. Oczywiście tych wytrawnych. Suszone warzywa będą doskonałym dodatkiem do pieczonego w domu chleba. Urozmaicą też wytrawne babeczki.

Dodatkowo możesz ich smak wzmocnić poprzez dodanie aromatycznych ziół – suszonych lub świeżych – doskonała będzie pietruszka, szczypiorek i kolendra. Do ciasta możesz też dodać kumin lub kozieradkę. W ten sposób przygotujesz niezwykłą potrawę, która będzie też zdrowa i pyszna.