Skip to content Skip to footer

Domowe przetwory z buraków

Domowe przetwory z buraków, to tradycyjna forma wytwarzania smacznych dodatków w postaci weków, jakie są idealnym rozwiązaniem w porze zimowej. Od lat nasze babcie w sezonie jesiennym przygotowywały przetwory z buraków w różnoraki sposób. Buraki, to nie tylko smaczna przekąska, ale okazuje się, że i zdrowa.

Warto pamiętać o tym, że buraki to doskonały środek mający pozytywny wpływ na nasz układ krwionośny. Co więcej, jedzenie buraków pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu, więc przy naszej dzisiejszej diecie, wielu Fast foodach, to zbawienne rozwiązanie. Tym bardziej że przetwory z buraków, to również smaczny dodatek do obiadu czy dobra przystawka na stół.

Buraczane przetwory

Przetwory z buraków mogą być robione na różne sposoby. Mamy buraki w całości, w zalewie octowej, jak również buraczki w komplecie z innymi warzywami, czy same buraczki starte na tarce, odpowiednio doprawione.
Można wyróżnić, również przetwory pod postacią:
– kiszonych buraków,
– sałatek buraczanych,
– kapusty z buraczkami,
– buraczków z papryką,
– buraczków z majerankiem.

Sposobów na przygotowanie zimowych przetworów jest ogromna ilość. Dzisiaj miksujemy ze sobą bardzo różne warzywa i przyprawy, tworząc jednocześnie nowe smaki. Tradycyjna forma przetworów z buraków, to same buraczki odpowiednio przygotowane według babcinych przepisów. Jednak nasze kubki smakowe mogą być pobudzone dodatkowo przez dodatki, jakie wzmacniają smak buraczków i je urozmaicają.

Buraczki na obiad

Bardzo często starte na tarce buraczki, doprawione octem, solą i pieprzem są wyjmowane ze słoiczków i odgrzewane na patelni przed podaniem. Taka forma przetworów idealnie pasuje do ziemniaków i kotletów. Jest to bardzo wygodne w sezonie zimowym, kiedy brakuje naszemu organizmowi witamin, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Przetwory z buraków mogą być również podawane na zimno do wędliny, w formie sałatki. Wybór techniki wytwarzania przetworów z buraków, jak również do nich dodatków jest zawsze kwestią gustu smakoszy. Nie ogranicza nas w tym przypadku wiele, dlatego poszukując inspiracji, chociażby w sieci internetowej na zdrowe przetwory z buraków powinniśmy kierować się przede wszystkim swoim smakiem.

Zakwas z buraków

Oprócz buraczków pod postacią startych czy całościowych buraków przyrządzonych na różny sposób, mamy również bardzo zdrowy zakwas z buraków. Jest to propozycja, szczególnie dla osób, które chcą zadbać odpowiednio o swoją odporność, jak również o układ trawienny. Taka forma buraczanych przetworów jest wykorzystywana do gotowania przepysznych barszczyków np. na Wigilię. Zakwas z buraków wzmacnia odporność, działa jak probiotyk i dodaje energii.