Suszone warzywa – właściwości i zastosowanie
Suszone warzywa na dobre zagościły się w polskiej kuchni i trudno wyobrazić sobie bez nich gotowanie. Są nie tylko aromatyczne, ale i zdrowe. Z powodzeniem dodaje się je do zup sosów, farszów, mięs itp.
Suszone warzywa – alternatywa dla świeżych warzyw w okresie posezonowym
W sklepach coraz częściej można znaleźć warzywa w formie suszonego miksu, które zastępują świeże produkty. To ciekawa alternatywa w okresie zimowym, kiedy posiadamy gorszy dostęp do świeżych warzyw, a kiedy już można je znaleźć to okazuje się, że ich jakość pozostawia wiele do życzenia. Wówczas można korzystać z gotowego suszu, który sprawi, że dania będą aromatyczne i wonne.
Suszone warzywa a zdrowie
Wiele osób zastanawia się, czy susz warzywny nie wpłynie negatywnie na smak dań w kuchni. Nie należy się tego, jednak obawiać, ponieważ dobre wybrana mieszanka z powodzeniem pozwoli oddać smak i woń naturalnych warzyw. Niektóre z mieszanek warzyw dostępnych w sklepach zawierają też w składzie aromatyczne zioła.Warto świadomie kupować tzw. miksy warzyw, ponieważ oferta produktów dostępnych na rynku jest szeroka, ale nie każdy z nich jest w pełni zdrowy. Polecane są produkty, których proces suszenia odbywa się w sposób naturalny i bez dodatku konserwantów, które mogłyby negatywnie wpłynąć na zdrowie.
Sposoby na ocenę jakości mieszanek warzywnych
W sklepach dostępne są różnorodne warzywa w formie suszonej. Można je znaleźć już także w sklepach ekologicznych, gdzie z pewnością ich jakość jest wysoka. Decydując się na wybór suszonych warzyw można np. kupić jeden rodzaj warzyw, takich jak np. marchewka lub pietruszka lub też gotowy miks. Jedno i drugie posiada swoje zalety i w rzeczywistości wszystko zależy od tego, jakie posiadamy preferencje w kuchni. Niektóre wersje warzyw w formie suszu, np. suszona marchewka są przeznaczone do konkretnego celu takiego jak np. dodatek do zup. O jakości każdego produktu wiele mówi etykieta, dlatego warto poświęcać czas na jej czytanie. Zdecydowanie nie powinno się sięgać po warzywa w formie suszu, które mają dodatek barwinków i konserwantów, mogących negatywnie wpływać na zdrowie. Najlepiej stawiać na suszone formy warzyw w jak najbardziej naturalnej odsłonie, które ponadto mają ładniejszy zapach oraz smak.