Skip to content Skip to footer

Restauracja w Sandomierzu – kulinarna uczta dla smakoszy

Sandomierz kojarzony jest z serialem telewizyjnym. Jednak samo miasto znane było w Średniowieczu, gdy odgrywało ważną rolę jako jedna z siedzib królewskich. To właśnie ten okres wpłynął bardzo silnie na jedzenie w Sandomierzu. Do dzisiaj miejscowe restauracje serwują dania kuchni dworskiej, w której obecna jest dziczyzna czy pieczony drób. Jednak nie są to jedynie dania, na jakie może się skusić osoba przyjeżdżająca do Sandomierza.

Najpopularniejsza restauracja w Sandomierzu


Wskazanie restauracji, która byłaby najchętniej odwiedzana przez turystów, może jednak sprawić nieco kłopotu. Jedzenie w Sandomierzu jest bowiem bardzo zróżnicowane, a obecność kuchni europejskiej czy azjatyckiej podkreśla różnorodność potraw, jakie czekają na głodnych turystów. Jakie restauracje Sandomeirz posiada? Na mapie kulinarnej miasta obecne są restauracje specjalizujące się w kuchni staropolskiej. To one serwują dania znane sprzed wielu lat. W restauracyjnym menu można liczyć na smaczne dania z dziczyzny, pieczony drób, ale również na wyborne zupy czy pierogi z farszem, przyprawionym według lokalnych przepisów kulinarnych. W wielu potrawach pojawiają się jabłka, którymi nadziewa się pieczony drób. Miejscowymi przysmakami są także ciasta z jabłkami, sandomierski cydr czy miejscowe wino, które również oferują wybrane restauracje Sandomeirz łączy kuchnie tradycyjną i wykorzystującą produkty regionalne z kuchniami z różnych stron świata.

Gdzie się wybrać na jedzenie w Sandomierzu?


Każda restauracja w Sandomierzu taka jak http://grillsolo.pl/restauracja/ oferuje dania, które zachwycą najbardziej wymagających smakoszy. Nawet w restauracjach specjalizujących się w daniach kuchni staropolskiej można zamówić tradycyjny polski obiad. Obok rosołu czy żurku w karcie pojawia się kotlet schabowy, karkówka z sosem czy wreszcie placki ziemniaczane podawane z gulaszem. Niektóre restauracje specjalizują się w kuchni europejskiej. W tych restauracjach obok znanych polskich dań obecne są także dania typu fast food. Gorąca pizza, kebab w picie czy wreszcie hamburger podawany z frytkami to jedynie kilka dań, po które chętnie sięgają młodzi turyści. W Sandomierzu można także spróbować kuchni azjatyckiej, która już na trwałe wpisała się w klimat miasta.

Sandomierską specjalnością są ciasta, głównie szarlotki i jabłeczniki, które swój wyborny smak zawdzięczają miejscowym odmianom jabłek. Te same jabłka wykorzystuje się do produkcji lekkiego cydru sandomierskiego, który podbija kolejne europejskie rynki. Restauracje w Sandomierzu z ich bogactwem dań sprawiają, że każdy turysta znajdzie w nich coś dla siebie.