Skip to content Skip to footer

Maszyny do granity

W lokalu gastronomicznym, gdzie chce się podawać świeżo przyrządzone (a zarazem zdrowe) lody, granity lub sorbety, ale też mrożoną kawę czy pyszne, schłodzone napoje, przydać się mogą konkretne sprzęty. Będzie to na pewno maszyna do lodu, ale też granitor.

Czym charakteryzują się maszyny do granity?

Są to stosunkowo niewielkie maszyny, które można ustawić w każdej kuchni baru, restauracji, kawiarni czy innego lokalu gastronomicznego. Najmniejsze modele ustawiać można także na ladach, gdzie będą stanowić atrakcję dla klientów. Są one nowoczesne, estetyczne, dlatego stanowią ozdobę, a jednocześnie pozwalają na obserwację tego, jak powstają zimne smakołyki. Ich użytkowanie powoduje też, że lokal będzie wyróżniał się na tle innych i zacznie przyciągać klientów. Maszyny do granity siorbet charakteryzują się wysoką jakością, zarówno ze względu na materiały wykonania, jak i możliwość wieloletniego użytkowania. Sprzęty te są bezpieczne, proste w obsłudze i łatwe do utrzymania w czystości. Dzięki granitorom przygotować można granity, sorbety, ale też lody czy kawę. Bardzo wygodne jest to, że takie maszyny łatwo się składa i rozkłada więc nie ma problemów z ich myciem.

W czym pomoże granitor?

Niewątpliwą zaletą takiego sprzętu jest to, że pozwala on na przygotowywanie kaw oraz mrożonych deserów, które są nie tylko bardzo smaczne, ale też zdrowe. Dlaczego? Ponieważ przygotowuje się je na bazie pulp owocowych i syropów oraz podaje na bieżąco, co oznacza, że nie dodaje się do nich konserwantów (ale też cukru czy barwników). Same składniki deserów mogą być komponowane dowolnie, co zależne jest jedynie od pomysłowości właściciela lokalu, czy życzeń klientów. Maszyny do granity siorbet posiadają wygodnysystem mieszania z przekładnią magnetyczną, hermetyczny kompresor oraz obudowę ze stali nierdzewnej. Maszyny do granity mogą mieć różne rozmiary oraz różną pojemność (np. 3, 6, 10 czy nawet 12 lirów). Warto też wiedzieć, że granitory mogą być: jedno-, dwu-, a nawet trzykomorowe. Do tego pracują one bardzo szybko. Te trzy parametry sprawiają, że przy pomocy jednej maszyny bez problemu obsłużyć można wielu klientów w jednym czasie, co jest oczywiście bardzo pomocne w lokalach gastronomicznych, gdzie dziennie zjawia się wiele osób. Są one tak przydatne tak, jak i zwykła maszyna do lodu.

Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami z http://www.siorbet.pl/maszyny.html